İki Köy Tek Yürek - ‘Çevre Katliamına Dur’

Buca Kaynaklar ve Bornova ilçesine bağlı Gökdere Köyleri sınırında 1. derecede doğal ve tarihi SİT alanı olan ve yerleşim yerine 300-400 metre mesafede bulunan arazide Batı Çimento tarafından Valilik ruhsatıyla, kil ocağı açılmasına köylülerin tepkileri devam ediyor. Sabah saatlerinde kil ocağı çalışmalarının yapıldığı alanda toplanan Kaynaklar ve Gökdere köylüleri, ‘Doğal yaşamı bozmaya hakkınız yok, ‘Evimizde zehirlenmek istemiyoruz’, ‘Çevre katliamına dur’ diyerek protesto gösterilerinde bulundular.

Kaynaklar Köyü Muhtarı Erhan Şen ve Gökdere Köyü Muhtarı Atanan Budak önderliğinde kil ocağı çalışmalarının bulunduğu alanda toplanarak protesto gösterilerinde bulunan ve basın açıklaması yapan köy halkına, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, Buca Belediyesi CHP’li Meclis Üyeleri Aydoğan Hepdemirgil ve Arif Şen ile Bucalı muhtarlar da destek verdi.

Kil ocağının açıldığı yerde ağaçların katledildiğini ve doğalarına ve çevrelerine sahip çıkacaklarını belirten köylüler yaptıkları basın açıklamasında; “Daha önce bölgede çöp atık merkezi açılmasına karşı mahkemenin verdiği ÇED kararına göre Gökdere Köyü bölgesi 1.dereceden doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmişti. Buna karşılık Valilik tarafından verilen belgede ise ‘ÇED Kararı Gerekli Değildir’ ibresi yer almaktadır. Mahkeme Kararı, bilirkişilerin raporları olmasına rağmen Batı Çimento fabrikasının, yerleşim yerine yakın olan, zeytin ağaçlarının yoğun olduğu ve tarımın yapıldığı alanda açmak istediği tesislere karşı çıkmaktayız. Burada bir hukuksuzluğun ve yanlışın olduğunu düşünüyoruz. Bölgenin toprak yapısını ve ekolojik dengesini değiştirecek çalışmaların yapılmasını asla istemiyoruz. Doğa harikası yerlerin korunması, doğal yaşamın savunulması adına bölge halkı, sivil toplum örgütleri, ve duyarlı olan her bir vatandaşımız ile birlikte mücedele etmeye kararlıyız. Bu sorunu çözünceye kadar asla ve asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.