Buca’ya Dünya Engeliller Günü’nde büyük müjde

03.12.2014

Buca Belediyesi’nin İzmir Kalkınma Ajansı’nın Bilgi Toplumuna dönüşüm ve bilgi iletişim Teknolojileri mali destek programı kapsamında engellilere yönelik hazırladığı “Buca’yı birlikte Yönetmek İçin Engel Tanımıyoruz” adlı proje onaylanarak, 495 bin liralık hibe desteği almaya hak kazandı. İZKA’nın hibe alan projeleri Dünya Engeliller Günü’nde açıklaması, büyük bir sevinç yaşanmasına neden oldu. Başkan Levent Piriştina, “Engelli kardeşlerimize adanmış bir günde büyük sevinç yaşıyoruz” dedi.

Buca Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Proje Geliştirme Merkezi işbirliğiyle hazırlanan “Buca’yı birlikte Yönetmek İçin Engel Tanımıyoruz” adlı proje, engelli bireylerin yaşamdaki engellerini kaldırmayı sağlayacak tedbirlerin alınmasını amaçlıyor. Buca Engelliler Derneği’nin proje ortağı, Buca Rehberlik Araştırma Merkezi’nin de iştirakçi olduğu proje doğrultusunda ilçedeki cadde ve sokaklar ile bina girişleri, 360 derece panoromik görüntüleme sistemi ile kayıt altına alınacak. Bu veriler sayısallaştırılacak, ardından Koşuyolu Caddesi’nde rampa, hassas zemin çalışmaları yapılırken, sesli ve ışıklı uyarı sistemleri kurularak “engelsiz rota” uygulaması hayata geçirilecek. Daha sonra engelsiz rota   ve vatandaş katılım uygulamalarımız  mobil cihazlar üzerinden kullanıma açılacak ve engelli vatandaşlarımız sokağa çıkarak ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılacaklar.

Projede ayrıca 200 yerel kamu kurum personeline engellilik algısı ve hizmetlerdeki erişilebilirlik uygulamaları hakkında kapasite geliştirme eğitimleri verilecek. 200 engelli ve engelli yakını da sosyal hakları konusunda bilinçlendirilecek ve kamu hizmetlerini daha yakından takip etmeleri sağlanacak. Önümüzdeki günlerde İZKA ile projenin protokolü imzalanacak.